Web Analytics Made Easy - Statcounter

آقایی گفت: در گذشته جوجه لاین مرغ «راس» وارد کشور شده که بازار مرغ کشور در انحصار این نژاد قرار گرفته است. جوجه لاین این نژاد از انگلیس وارد کشور می‌شود و این کشور اجداد آن را در اختیار ما قرار نمی‌دهد.

محمدجعفر آقایی رئیس مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا اظهار کرد: تا همین سال‌های اخیر در حوزه حفظ منابع ژنتیکی کشور قانونی نداشتیم اما سرانجام سال 97 قانون حفاظت و بهره‌‌برداری از منابع ژنتیکی ابلاغ شده است پیگیری این قانون از سال 82 آغاز شد اما به دلیل بی‌اهمیتی این موضوع برای سیاست‌گذاران پیش‌ نرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در برخی موارد افراد در سال‌های مختلف به صورت کاملا قانونی نمونه‌هایی از ژن‌های گیاهان را از کشور خارج کردند حتی وقتی از آن‌ها شکایت شده، محکوم نشده‌اند که این موضوع به دلیل نبود قانونی مناسب به وقوع پیوسته است.

تصویب حفاظت از منابع ژنتیکی داخلی 17 سال زمان برد

مدیر مرکز منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی گفت: قانونی که اکنون تصویب شده حاصل پیگیری و مطالبه نزدیک به 17 ساله متخصصین حوزه ژنتیک گیاهی و دامی بوده که پیگیری آن دو دولت طول کشیده است. درحال حاضر قانونی داریم تحت عنوان حفاظت و بهره‌برداری از منابع ژنتیکی که وظایف بخش‌های مختلف را مشخص می‌کند همچنین این قانون نحوه استفاده و بهره‌برداری و مبادله این منابع را معین کرده است. طبق این قانون وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست مکلف شده‌اند که ساختاری را برای مدیریت منابع ژنتیکی راه‌اندازی کنند.

وی ادامه داد: وزارت کشاورزی طبق وظایف خود در حوزه گیاهان و نباتات و شیلات و دام و طیور مسئول است. در قالب این قانون مرکز مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی، دامی و منابع طبیعی تشکیل شده و در حال راه‌اندازی این مرکز هستیم. وظیفه اصلی مرکز نیز مدیریت منابع ژنتیکی بخش کشاورزی و دامی کشور است البته نگهداری و حفاظت به صورت خودجوش از گذشته به صورت مرده و زنده انجام شده به عنوان مثال در برخی موزه‌ها بذر زنده برخی از گیاهان نگهداری می‌شود و در موقع موردنیاز از مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند. درحال حاضر دانش بشری به جایی رسیده که به جای نگهداری انواع و نسل‌های مختلف نمونه‌های گیاهی و حیوانی، توالی چاپی و کامپیوتری آن‍‌‌ها را نگهداری کنیم و از طریق آن می‌توان مجدد بازیابی کرد.

آقایی خاطر نشان کرد: قانون حفاظت از منابع ژنتیکی کشور نیازمند تدوین آیین‌نامه است که ما نیز آن را تهیه کرده‌ایم اما بررسی این موضوع به دلیل ابعاد امنیتی آن طولانی‌تر شده است. زوایای امنیتی منابع ژنتیکی در حال حاضر با شیوع ویروس کرونا بسیار جدی‌تر شده و همین دغدغه‌های دستگاه امنیتی را افزایش داده است. آیین‌نامه منتظر تصویب در هیئت دولت است که باید کمیسیون علمی و تحقیقاتی آن را بررسی نماید.

وی در پاسخ به سوالی مبنی‌بر چاره‌اندیشی مرکز ملی مدیریت حفاظت برای ورود منابع ژنتیک گیاهی و دامی جدید به کشور گفت: پیش از تدوین قانون جدید، قوانین ورود برای ژن‌های گیاهی و دامی بسیار سختگیرانه‌تر از خروج آن‌ها بود. از حدود سال 1340 قانون تشکیل سازمان حفظ نباتات تدوین شده که وظیفه حفظ و قرنطینه نباتات برعهده این سازمان است و هر گونه ورود ژن جدیدی به کشور، باید با مجوز سازمان حفظ نباتات انجام شود. در حوزه دامی هم مسئول این کار بر اساس قانونی که از گذشته وجود دارد برعهده سازمان دامپروری گذاشته شده است.

مدیر مرکز ژنتیک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: تاکنون برای خروج نباتات و گیاهان قانون و سازوکار مشخصی وجود نداشته اما در قانون جدیدی که تصویب شده سازوکار آن مشخص شده است. طبق این قانون رهاسازی هر گونه موجود جدید اعم از گیاهی و دامی در اکوسیستم داخل کشور جرم محسوب می‌شود. زیرا در برخی از زمان‌ها واردات نژادهای مهاجم گیاهی و دامی به کشور موجب به هم ریختن اکوسیستم آن منطقه شده به عنوان مثال درخت عَرعرَ که در اطراف دریاچه چیتگر کشت شده که موجب رشد غیرقابل مهار آن در اکوسیستم اطراف آن شده است همین عاملی برای تغییر اکوسیستم‌ها نیز شده زیرا با شرایط آن اکوسیستم ناسازگار بوده است حتی در برخی از موارد ممکن است منجر به از بین رفتن سایر اجزای گیاهی و دامی شود.

وی افزود: یکی از مسائل فعلی ما ورود بذرهای گیاهان جدید به داخل است زیرا وقتی تصمیم می‌گیریم که  بذر جدیدی وارد چرخه تولیدات کشاورزی کشور بشود باید تصمیم بگیریم که یکی دیگر از تولیدات گیاهی کشور حذف شود تا بتوانیم شرایط کشت را برای آن مهیا کنیم. به عنوان مثال الان بحث  افزایش تولید ذرت در کشور بسیار جدی است ولی در موازات آن نیز موضوع جایگزینی این گیاه با سایر محصولات وجود دارد.

تامین امنیت غذایی اولویت اول وزارت جهاد کشاورزی است!

آقایی تاکید کرد: واقعیتی وجود دارد که من به عنوان مسئول مرکز ژنتیک وزارت کشاورزی مسئول برنامه‌ریزی برای حفظ نژادهای داخلی کشور هستم و در این امر اهتمام و تلاش خود را انجام می‌دهیم اما کشاورزی یک فعالیت تجاری و اقتصادی است. همچنین وظیفه اول وزارت کشاورزی تامین امنیت غذایی کشور است برای تحقق این وظیفه لازم است تا تولید محصولات کشاورزی و دامی در حداکثر ممکن انجام شود که در این صورت باید بهترین ارقام گیاهی کاشته شود و بهترین نسل‌های دام نیز پرورش بدهیم تا مشکلی در امنیت غذایی کشور ایجاد نشود.

این کارشناس حوزه ژنتیک کشاورزی و منابع طبیعی اظهار کرد: در حوزه مرغ، گاو و گوسفند کشور ما نژادهای بومی خوبی دارد که سازوکار با اکوسیستم کشور هستند برخی از گونه‌های گاو بومی از نی‌های مزارع استان سیستان و بلوچستان تغذیه می‌کنند اما درحال حاضر غذاهای گران قیمتی برای نمونه‌های گاو وارداتی استفاده می‌شود تا شیر و گوشت بیشتری تولید کنند.

انحصار مرغ انگلیسی در بازار ایران

وی در پاسخ به سوالی مبنی‌بر چرایی عدم تقویت‌ ژن‌های داخلی برای تولید گوشت بیشتر گفت: این اتفاق بسیار دشوار است و نژادهایی مانند گاو هولشتاین در سراسر جهان استفاده می‌شود در کشور ما نیز در 94 درصد دامداری‌های صنعتی از گاو هولشتاین استفاده می‌شود با این حال وظیفه حاکمیت این است که نژادهای داخلی را تقویت کند و رشد دهد اما نباید این موضوع باعث شود که امنیت غذایی کشور به خطر بیفتد.

آقایی به لزوم ترویج استفاده از نژادهای بومی در بین مصرف کنندگان اشاره کرد و گفت: لازم است تا مصرف کنندگان نسبت به مصرف گوشت‌‌های تولیدی از دام‌های بومی ترغیب شوند زیرا در بسیاری از موارد از گیاهان بومی، رغبت مصرف کننده به استفاده از نسل‌بومی موجب تقویت و رشد آن شده است.

این مسئول وزارت جهاد کشاورزی درباره شرایط نسل‌های وارداتی کشور در بخش تولید مرغ کشور نیز گفت: در گذشته میزان بازدهی مرغ‌های بومی بسیار پایین بود اما الان برخی نمونه‌های اصلاح شده که واقعا بهبود پیدا کرده‌اند اما در گذشته جوجه لاین مرغ «راس» وارد کشور شده که بازار مرغ کشور در انحصار این نژاد قرار گرفته است. جوجه لاین این نژاد از انگلیس وارد کشور می‌شود و این کشور اجداد آن را در اختیار ما قرار نمی‌دهد اگر جوجه لاین همین مرغ از فردا در اختیار ما قرار نگیرد، تولید مرغ کشور متوقف می‌شود. در داخل کشور نژادهای بومی وجود دارد که بر روی آن‌ها کار شده اما به لحاظ بهره‌وری هنوز از آرین و راس با فاصله کمی از این دو عقبتر هستند.

اثر تخصیص ارز 4200 تومانی بر واردات نژادهای غیربومی

مدیر مرکز حفاظت ژنتیک وزارت جهاد کشاورزی گفت: در سال‌های اخیر با مطالعاتی که بر روی برخی از نمونه‌های باغی و گیاهی نژادهای خارجی شده، نمونه‌های پرمحصول از خارج وارد شده و در کشور کشت شده است که ثمرات بسیاری را به همراه داشته است در موازات آن بر روی نمونه‌های بومی هم کار شده که در برخی از باغ‌ها و مزارع نیز به صورت پایلوت اجرایی شده است.

وی افزود: مجموعه کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی همیشه با تخصیص ارز یارانه‌ای یا ارز دولتی 4200 تومانی به واردات نهاده‌ها مخالف بوده زیرا موارد متعددی بوده که این موضوع واردات گسترده را برای وارد کنندگان به صرف کرده است که قیمت محصول تولیدی را برای کشاورز کاهش داده اما به دلیل مفاسدی که ایجاد کرده است، مصرف کننده هیچ ‌گاه از این ارز به درستی منتفع نشد. به همین دلیل بهترین راهکار در این سال‌ها حذف تخصیص این ارز به محصولات کشاورزی بوده و لازم است این ارز مستقیم به مصرف کننده نهایی پرداخت شود. ارز دولتی همچنین موجب شده تا واردات ژن‌های غیر بومی افزایش پیدا کند و همین موجب ضربه به ژن‌های بومی شده است.

انتهای پیام/4141

منبع: آنا

کلیدواژه: ژنتیک مرغ انگلیس جوجه وزارت کشاورزی نژاد راس مدیریت منابع ژنتیکی وزارت جهاد کشاورزی منابع ژنتیکی منابع طبیعی نژادهای بومی گیاهی و دامی امنیت غذایی جوجه لاین وارد کشور مرغ کشور سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۷۷۱۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات مرغ تا پایان سال به ۳۰۰ هزارتن می‌رسد

بنابر آمار پتانسیل تولید سالانه ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد که با احتساب مصرف داخل، امکان صادرات یک میلیون تن مرغ به بازارهای هدف است بنابر سیاست وزارت جهاد از اواخر سال گذشته جوجه ریزی ها افزایش یافت که در نهایت به سبب ازدیاد جوجه ریزی ها و تولید مرغ، برنامه ریزی برای صادرات مرغ و خرید حمایتی باید صورت گیرد.

از اواخر سال گذشته بعد از گذشت سال‌ها، هزارتن مرغ به بازارهای هدف صادر شد و حال مجوز صادرات ۵ هزارتن مرغ به بازارهای هدف صادر شده است و همواره پیش بینی می شود که میزان صادرات تا پایان سال به ۳۰۰ هزارتن برسد که در صورت تحقق بخشی از تراز تجاری صنعت مرغداری مثبت می شود.

بسیاری از کارشناسان صنعت مرغداری اذعان می کنند که بازار دایمی صادرات با پویا ساختن تولید داخل، عاملی قطعی در توسعه زنجیره تولید و تامین مرغ برای کشورهای همسایه خواهد بود.

در ادامه مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی گفت: بنابر آمار طی ۲ ماه اخیر بیش از هزارتن مرغ به عراق صادر شده است. بنا داریم صادرات مرغ به عنوان یک مقوله انجام شود چراکه با زیرساخت های کنونی واحد های  مرغداری امکان صادرات ۳۰۰ هزار تن مرغ در سال وجود دارد. لذا با افزایش میزان جوجه ریزی ها می‌توان بخشی از نیاز ۲ میلیون و ۲۰۰ هزارتنی مرغ کشورهای اطراف را تامین کرد.

رئیس سازمان دامپزشکی گفت: سالانه ۳.۶ دوره جوجه ریزی در واحدهای مرغداری صورت می گیرد که اگر آن را به ۴ دوره ۱۷۰ میلیون قطعه جوجه ریزی افزایش دهیم، مازاد تولید را باید به بازارهای هدف صادر کرد. اگر میزان جوجه ریزی ها با زیرساخت های فعلی  را به ۶ دوره افزایش دهیم، امکان صادرات مرغ تا مرز یک میلیون تن و حتی تولید مرغ سایز هم وجود دارد.

حداکثر مصرف سالانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزارتن مرغ در کشور

همچنین ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: با استمرار روند فعلی تولید نه تنها مشکلی در تامین مرغ بازار داخل نداریم، بلکه توان صادرات ۳۰۰ هزارتن مرغ هم خواهیم داشت در شرایط فعلی وزارت جهاد مجوز صادرات مرغ در حد ۵ تا ۶ هزارتن را آغاز کرده است که با استمرار این روند می توانیم به بازار صادرات و تولید پایدار دست یابیم.

قاسمی قیمت کنونی هرکیلو مرغ در بازارهای جهانی را ۱.۷ تا ۱.۹ دلار اعلام کرد و افزود: گرچه ظرفیت اسمی صنعت مرغداری تولید سالانه ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتن مرغ است، اما به سبب تجهیزات قدیمی و عدم امکان تامین نهاده دامی، امکان تولید سالانه ۲.۵ تا ۲‌.۶ میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد که ۲.۲ تا ۲.۳ میلیون تن نیاز داخل و مابقی تولید صادراتی خواهد بود برنامه تولید مرغ امسال جوجه ریزی ۱۷۰ میلیون قطعه است که در این صورت صادرات ۳۰۰ هزارتن محقق می شود.

بر اساس آمار ایران در حال نزدیک شدن به ۴ کشور اول تولید کننده صنعت مرغداری در جهان  محسوب می شود.

صادرات مرغ راهکار اصلی تنظیم و تثبیت بازار مرغ

علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: با توجه به سیاست افزایش جوجه ریزی ها و تولید مرغ، گشایش پنجره صادراتی و حضور در بازارهای بین‌المللی راهکار اصلی تنظیم و تثبیت بازار مرغ محسوب می شود تولید محصول با کیفیت، ایفای به موقع تعهدات و پایداری حضور از عوامل حفظ بازار های صادراتی است.

ابراهیمی با بیان اینکه پتانسیل صادرات حداقل ۲۰۰ هزارتن مرغ در سال وجود دارد، افزود: بنابر برنامه ای که وزارت جهاد دنبال می کند، صادرات مرغ موثرترین راهکار برای پایداری تولید و بالانگه داشتن جوجه ریزی محسوب می شود.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه خرید حمایتی توسط پشتیبانی امور دام راهکار مقطعی تنظیم بازار است، گفت: بنده معتقدم که مرغ های جمع آوری شده توسط پشتیبانی امور دام در مقطعی باید به بازار عرضه شود که براین اساس بازار دائمی صادرات با پویا ساختن تولید داخل، عاملی قطعی در توسعه زنجیره تولید و تأمین مرغ برای کشورهای همسایه خواهد بود. با توجه به آنکه جریان تولید با هدف نمی توان عوض کرد، لذا برنامه ریزی باید به سمت صادرات باشد. کما اینکه اکنون مجوز صادرات ۵ هزارتن مرغ گرفته شده است که امیدواریم روند صادرات تسریع شود تا بازار به تعادل برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • صادرات ۷۴ تُن محصولات کشاورزی از استان قزوین
  • تولید سلنیوم آلی و رقیق‌کننده اسپرم با مصرف دامی در کشور
  • صادرات ۷۴ تن محصولات زراعی، دامی و آبزیان در استان قزوین
  • بهبود کیفیت محصولات کشاورزی با تلاش متخصصان بومی
  • کهگیلویه و بویراحمد در جایگاه دوم جوجه‌ریزی کشور
  • صدور پروانه چرا برای ۶۰۰ هزار واحد دامی در همدان
  • صادرات مرغ تا پایان سال به ۳۰۰ هزارتن می‌رسد
  • آخرین تلاش‌های دلار تلگرامی برای حفظ حمایت ۶۰
  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی
  • راهکار‌ افزایش تولید سه میلیون تن محصولات کشاورزی بررسی شد